/id./ Kónya Lajos 1948-ban születtem Tatabányán. Ifjú koromtól kezdve foglalkoztam fafaragással. Volt is kitől tanulnom, mert édesapám a cremonai Nemzetközi Hangszerkészítő Iskolában végzett hangszerkészítő mester volt. Később bátyám is odajárt tanulni, majd ennek az iskolának 15 évig tanárja is lett. /Mindkettőnk fiai is ezt a szép mesterséget követték, sikeresen./ Én itthon, a Kaesz Gyula Faipari iskolában szakvizsgáztam. 1987 ben pedig a Kamarában mestervizsgáztam. Nagyon sok hazai és külföldi kiállításon, versenyen vettem részt, mert úgy gondoltam, hogy nemcsak hangszert kell építeni, hanem azt hazai és külföldi zsűrik megmérettetéseinek is alá kell vetni, a zenészek dicsérete és bírálata mellett./Prága-Szófia-Mittenwald-Cremona-Budapest-Esztergom-Győr-Tata, stb.és természetesen Tatabányán. Nagy barokk mesterek formái után dolgozok, de az idők során letisztulva a saját formáim is kialakultak. Szesz és olajlakkot egyaránt használok hangszereimhez. A hegedűcsalád mellett építek barokk és népi hangszereket is. A teljesség igénye nélkül, néhány díjat és elismerést is felsorolok; 2010-ben a Kossuth Rádió négyhetes sorozatában én mutattam be a hegedűépítést. Több TV filmben, „A lélek” ,a ”Kónya és Conia”, a „Rönktől a hangversenyteremig” mutattam be a hangszerépítés szépségeit. A szakma és az IPOSZ is, „Aranykoszorús Mester” díjjal ismerte el munkásságomat. Ezen kívül, megkaptam az „Aranykéz”, a „Kiváló kisiparos”, az „Év vállalkozója”,stb. díjakat. Tatabánya megyejogú város díszpolgárrá választott. Hangszereimmel több első, második és különdíjakat nyertem. Megyei és országos sajtó sok cikket jelentetett meg a családról és rólam. A „STRAD” magazin 4 oldalas cikkben foglalkozott id. Kónya István és id. Kónya Lajos munkásságával, munkáival. A 2000- be megjelent „Kónya család” című könyv 2001-ben a pármai könyvfesztiválon, nemzetközi kategória legjobb könyv aranyérmét kapta. A régi megszűnt és a most 2010-ben újjáalakult „Magyar Hangszerész Szövetség”-nek is alapító tagja vagyok. Elérhetőségem; 2800 Tatabánya, Dózsakert utca 36. Tel.: 00 36/337-400 Honlap:www.konyaviolin.hu

Tatabánya
Dózsakert u. 36