A VII. Nemzetközi Hegedűkészítő Versenyre 30 országból 204 résztvevő jelentkezett.

A versenyen benevezett hangszerek száma 222, ebből hegedű 135, brácsa 52 és cselló 35, valamint 66 vonó, ebből 24 hegedűvonó, 18 brácsavonó és 24 csellóvonó.

 

A zsűri neves hangszerkészítőkből, vonókészítőkből és zenészekből állt:

 

Hegedű készítés zsűri tagjai:

Mr. Hieronymus Köstler
Mr. Serge Stam
Mr. Roland Baumgartner
Mr. Christoph Graff
Mr. David Gusset

Vonókészítés zsűri tagjai:

Mr. Josef Gabriel
Mr. Eric Grandchamp
Mr. Peter Oxley

Zenész zsűri tagok

Mrs. Prof. Dr. Kerstin Feltz
Mr. Prof. Predrag Katanic
Mr. Prof. Josef Sabaini
Mr. Prof. Arkadij Winokurow

A zsűrizés utolsó fázisa nyilvános hangzásverseny volt a verseny utolsó napján június 15-én, amelyen 4 csellót, 4 brácsát és 5 hegedűt szólaltattak meg zsűri zeneművész tagjai. A verseny a szombat esti díjkiosztó koncerttel zárult, amelyen a művészek a díjazott hangszereken játszottak. Ezt követően nyitották meg a versenyen elfogadott hangszerekből rendezett kiállítást, amely június 16-22 között volt látogatható. A kiállításra a díjazott és rangsorolt, valamint a zsűri által elfogadott hangszerek és vonók kerültek.

A győztesek és a rangsor lista az alábbi mittenwaldi honlapon található:

http://www.geigenbauwettbewerb-mittenwald.de/MW_web_seiteneng/contest.html

Magyarországról Bernd Etzler vonókészítő, a Hegedűkészítők Társaságának alelnöke,  kiemelkedő sikert ért el, hegedűvonó kategóriában aranyérmet, brácsa- és csellóvonó kategóriában 1-1 ezüstérmet nyert.

Az MHSZE tagjai közül hárman vettek részt a versenyen. Id.Kónya Lajos hegedűje 62. a 65 rangsorolt hegedűből, Baki Róbert csellója 12. a 21 rangsorolt csellóból, Tassy András hegedűje rangsor nélkül került be a kiállított 90 hegedű közé.

Szászrégeni hangszerkészítő barátaink is szép számmal vettek részt a versenyen. Crisan Vasile hegedűje 65. helyezést ért el, brácsában Mare Vasile 5.,Mare Claudiu 16. és Györke Francisc 19., csellóban Maricaru Mihai Adrian 4., Bandila Ioan Virgil 5., Bandila Doru 13., Györke Francisc 19.helyet ért el.

Gratulálunk a díjazottaknak és a résztvevőknek!

Néhányan részt vettünk a zsűrizés záró napján a versenyen. Megcsodáltuk Mittenwaldot, ami csodálatos ékszere Bajorországnak és amely minden szépségével ilyenkor a verseny hangulatának izgatottságát mutatja. Meglátogattuk a Mittenwaldi Hangszerkészítő iskolát, a Hangszermúzeumot, és részt vettünk a záró ünnepségen, melyen a kisváros előkelőségei a tiroli népviseletben jelentek meg. Büszkék is lehetnek világhírű városukra!

Néhány képpel szeretnénk ízelítőt adni a látottakról a Mittenwaldi albumunkban.

 

Tassyné M.