Tisztelt Kollégák, Kedves Gidófalvi  Márta,

 

Először szeretném azt elmondani, hogy magunk is figyeljük a hangszereket és a megfelelő pillanatban „közbelépünk”, amikor egy gyanús hangszer tűnik fel.

 

Sajnos igen sok hangszer tűnik el, ennélfogva sok megkeresés érkezik hozzánk.

Emiatt veszem a fáradságot és mind a kollégáknak, mind az érintetteknek, tanulság gyanánt az alábbiakat szeretném elmondani.

 

Lopott  hangszert csakis abban az esetben van joga bárkinek lefoglalni, amennyiben  arról korábban rendőrségi bejelentés készült!

A rendőrségi feljelentés ismeretében elengedhetetlen feltétel, hogy a kőrözött hangszer azonosításra alkalmas legyen!

Sok esetben már jelzés nélkül kerülhet az orgazdához vagy ahhoz a személyhez aki azt másnak eladásra felkínálja. Ezért a pontos leírás és ismertetők birtokában egy fénykép ( a hangszerről) jelenthet megfelelő azonosítási alapot.

Bárkit, aki hasonló vagy vélt hasonlóság szerinti hangszert kínál fel eladásra indokolatlanul keverhetünk bajba.

Önhatalmúlag senkinek sincs joga a lopottnak  vélt hangszert mástól elvenni vagy lefoglalni. Nem is beszélve a későbbi következményekről.

Aki lopott hangszert kíván értékesíteni, az tisztában van a tényekkel. Nekünk pedig azzal is tisztában kell lennünk, hogy egy bűnözői körtől nem idegen a bosszúállás gondolata és annak megvalósítása.

Ezért rendkívül fontos a körültekintés.

Amennyiben egyértelműen sikerül azonosítani a lopott tárgyat, azt a szakembernek joga van lefoglalni. A tulajdonos mindenképpen tekintse meg azt és a beazonosítást követően a rendőrséget kell kihívni.

A többi már az rendőrök dolga.

 

Egy minap megtörtént esetet mondok el röviden. Felértékelésre került hozzám egy nagyon szép  cseh ( 2005 körül készült) mesterhegedű.Elegáns tokban, kitűnő német vonókkal.

A „tulajnonosa” elmondása szerint 80.000 Ft-ért vásárolta, komplett az egészet egy ismeretlentől, valahol Esztergomban. A hangszer általam becsült értéke 1,5M Ft. Nyilvánvaló, hogy a hegedűt korábban valakitől ellopták.

Megnéztem a regiszterünkben de sajnos nem találtam azzal megegyező bejelentést.Nem  lehetett tenni semmit. El kellett engednem az illetőt, aki talán vétlen volt, bár nem hinném, hogy nem merült fel benne a gondolat a vétel alkalmával. A valódi tulajdonos pedig valahol hiányolja a hangszert.

 

üdvözlettel Mindenkinek!

 

Délczeg Zoltán