2015.január 27-én Budapesten, az Opera Zongorateremben - Hangszerészet és Zene konferencia

A Magyar Hangszerkészítők Szövetsége és a Magyar Hangszerész Szövetség Egyesület nevében

Meghívjuk

Hangszerészet és Zene konferenciánkra,

amelyet 2015. január 27-én tartunk az Opera Zongoraterem bemutatótermében. A felvetett témák fontosságára való tekintettel feltétetlenül számítunk személyes jelenlétére.

A konferencia témái és céljai.

1. A hazai közvélemény és zenei világ méltatlanul elfelejtette a nagy magyar hangszerészeket és a hangszerészet jelentős időszakát.

Míg a zenetudomány könyvtárnyi irodalmat készített a XIX-XX. század zenetörténetéből, nem hogy könyvet, de más anyagot sem találunk a magyar hangszerészet történetéből. Pedig tudta, hogy Budapesten volt zongoragyártás, egy itt megszületett találmányt használ minden nagy zongoragyár? Hogy Budapestről a világ minden tájára szállított hangszert a Schunda és Stowasser gyár? Az angol királyi udvarban többen tanultak cimbalmozni Schunda hangszeren, Schunda által küldött muzsikustól? Hogy Nemessányi olyan tökéletes kópia hangszereket készített, hogy halála után többet átcímkéztek Guarnerinek?

Állítsuk vissza a magyar hangszerészet elismertségét!

2. Igazságügyi szakértés és további jogi kérdések

A hangszerészet a mostani jogi szabályozás szerint, teljesen érthetetlen módon nem önálló része az igazságügyi szakértésnek, ami előrevet megalapozatlan, rossz döntéseket. Jelképes, hogy a szakma megkérdezése nélkül született meg ez a központi döntés.

Szakmai párbeszédet kérünk a szabályozók részéről és átlátható jogi folyamatokat.

3. Hangszerkészítés és javítás

A magyar hangszerpark méretéről csak becsléseink vannak, az állami és önkormányzati tulajdonban levő instrumentumok összértéke 5-10 milliárd között mozog. További mennyiség a magántulajdonban levő magyar hangszerek. Ezek javítása, állagának megóvása, további beszerzések egyaránt szabályozás, tenderezés, átlátható és nyilvános folyamatok nélkül zajlanak.

Nyilvános és szakmailag megalapozott döntéseket és olyan folyamatokat kérünk a beszerzésekre, amelyek legalább nem kizárják a magyar készítőket, hanem azonos feltételeket adnak a külföldiekkel szemben.

A konferencia programja

Időpontja: 2015. január  27., kedd 10 óra.

Helye: Opera Zongoraterem, Budapest, VI.ker. Hajós u. 22.

10.00.  Megnyitó.

A konferenciát megnyitja:  Semmelweis Tibor hangszerész mester, igazságügyi szakértő, a Magyar Hangszerész Szövetség tiszteletbeli, örökös elnöke.

10.15. Zene és hangszerészet

Előadó: Madarász Iván Erkel díjas zeneszerző, habilitált egyetemi tanár, az Artisjus elnökének előadása

10.50.  Nagy hangszerész elődök – méltatlan elfelejtett legendás mesterek a múltból.

Előadó: Domonkos Máté, előadóművész, a HZO internetes folyóirat szerkesztője, a Magyar Hangszerész Szövetség Egyesület elnöke

11.00.  A szakma jelenlegi helyzete, szakpolitikai kérdések

Előadó: Müller György zongorakészítő mester, a Magyar Hangszerkészítő Céhek és Egyesületek Közhasznú Szövetsége elnökének elődása

11.30.  Sajtótájékoztató – az eseményt vezeti Szerényi Béla hangszerkészítő mester a Magyar Hangszermíves Céh elnöke.

12.00.  Állófogadás.

12.30.   Igazságügyi szakértés és a hitelességgel kapcsolatos szabályozási kérdések. Előadó: Guminár Tamás  hegedűkészítő mester és igazságügyi hangszerszakértő. Az előadás után Lendvai Tamás, a hazai hangszerészképzés helyzetéről beszél.

Az eseményen magyar, kortárs hangszerkészítők munkái tekinthetők meg.

Részvételi szándékáról kérjük értesíteni szíveskedjék a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. emailcímen.

Üdvözlettel

Tassy Andrásné