EXPO 2015

MILANO OLASZ –MAGYAR HEGEDŰKIÁLLÍTÁS

BUDAPEST MAGYAR –OLASZ HANGSZERKIÁLLÍTÁS

 

A milánói olasz-magyar hegedű kiállítást - amelyet az EMMI felkérésére az EXPO 2015 magyar részvételéhez kapcsolódóan rendeztünk júniusban, Milánóban, a Musica Arte Cultura Házában, a La Verdi Zenei Központ újonnan megnyitott Kamaratermében, - megismételtük Budapesten, a Duna Palotában, (Budapest, V.ker. Zrínyi utca 5.) szeptember 14-20. között több kiállítóval és még több hangszerrel, valamint sok, színes programmal.

 

A budapesti kiállításnak az volt a célja, hogy a magyar és az olasz hangszereket és hangszerkészítőket bemutassuk a magyar közönségnek, a zenei élet és a zeneoktatás képviselőinek, valamint felhívjuk a szakma figyelmét a mai magyar hangszerkészítőkre, munkájuk színvonalára, bizonyítva ezzel, hogy a magyar hangszerkészítők ott vannak az európai élmezőnyben az olasz hangszerkészítőkkel együtt.

Cremonai hegedűkészítő mesterek is több hangszerrel vettek részt a kiállításon. Meghívásunkra az Olasz Hegedűkészítők Szövetsége elnöke, Simeone Morassi úr személyesen is részt vett feleségével együtt a kiállítás megnyitóján. Ő is és apja is, Gio Batta Morassi cremonai hegedűkészítő mester, valamint a magyar származású Stefano Conia mester, aki a cremonai Hegedűkészítő Iskola tanára volt és fia, Stefano Conia Il Giovanni, - akik egyben a magyar hegedűkészítő dinasztia, a Kónya család tagjai- is küldtek hangszert a kiállításra. Magyar részről 21 hangszerkészítő állított ki hangszert, nagyrészt azok, akik a milánói kiállításon is részt vettek. Összesen 50 hangszert állítottunk ki, vonós és fúvós hangszereket, vonókat, valamint cimbalmokat és lantcsembalót.

A kiállítást a Duna Palota Széchenyi termében rendeztük be.

A rendezvény sorozat szeptember 14-én, hétfőn nyitó koncerttel kezdődött a Duna Palota Kamaratermében. A színes koncert műsorvezetője Délczeg Zoltán hegedűkésztő tagunk volt, Semmelveis Tibor tiszteletbeli elnökünk köszöntőt mondott és a „Hungarikum” hangszereket, a tárogatót és a cimbalmot mutatta be. A művészek Kovács Balázs cimbalomkészítő mester hangszerén és Tóth József fafúvós hangszerkészítő mester tárogatóján játszottak.

A nyitó koncert műsora az alábbi volt:

1. Borbély Trió koncert

Műsor: „Hungarikumok” bemutatása műfaji határok nélkül

Borbély Mihály tárogató művész

                            Lukács Miklós cimbalom művész

                            Csonka Gábor hegedűművész

2. Hegedű és cimbalom

Ravel: Tzigane

Előadják: Homoki Gábor hegedűművész és együttese

Oláh Norbert, Duba Elemér, Oláh Gergely

3. Győrffy Gergely hegedűművész koncertje

Bemutatja saját műveit:

Erőd, Sirató, Tango, Tempo Histerico, Erőd, Szép és Csúnya

 

4. Csajkovszkíj: Walse Scherzo

Előadja: Tóth Kristóf hegedűművész

Zongorán kísér: Szenthelyi Judit zongoraművész

 

A kiállítás hivatalos megnyitója a Széchényi teremben kezdődött 6 órakor, ahol Semmelweis Tibor tiszteletbeli örökös elnök köszöntötte a vendégeket és a kiállítókat. Megkülönböztetett tisztelettel köszöntötte a magas rangú vendégeinket dr.Hoppál Pétert, az Emberi Erőforrás Minisztériuma kultúráért felelős államtitkárát, a rendezvényünk védnökét, Simonffy Márta Alpolgármester asszonyt Budapest VI. kerületi Önkormányzatától, Batta Andrást a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorát, Fekete Balázst a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozatának elnökét, Simeone Morassit az Olasz Hegedűkészítők Szövetsége elnökét, valamint Bíró Ildikót a Duna Palota ügyvezető igazgatóját és Bába Szilvia kulturális menedzsert. Ezután köszöntőt mondott Simeone Morassi mester is az Olasz Szövetség nevében.

A kiállítást dr.Hoppál Péter államtitkár úr nyitotta meg, aki a beszédében kifejezte nagyrabecsülését ezen kézműves szakma képviselői felé és köszönetet mondott a hangszerkészítőknek elkötelezett hivatásukért. A megnyitó beszéd után Semmelweis Tibor szakmai elismeréseket, mesterleveleket adott át, majd bemutatta Romanek Tihamér aranykoszorús mestert és egyedülálló, különleges hangszerét, a lantcsembalót. A hangszeren Vasvári Tamás zongoraművész adott rövid koncertet. A megnyitót állófogadás és borkóstoló zárta.

 

Szeptember 15-én és a további napokon a kiállítást 10 órakor nyitottuk és az esti programtól függően 6 vagy 7 órakor zártuk. A kiállításon mindvégig részt vett délelőtt és délután a házigazdaként és felügyelőként 2-2 kiállító hangszerkészítő és 2-2 tanuló a Hangszerészképző Iskolából, valamint rendszeresen besegítettek és minden szervezésben segítőkészek voltak a Duna Palota gyakornokai. Mindenkinek köszönet érte, különösen Mezei tanár úrnak a jó szervezésért. A másnapi hangzáspróbához Szecsődi Ferenc hegedűművész tanár úr egész nap próbálgatta a hegedűket, de a nap folyamán és egész héten folyamatosan jöttek zenészek, hangszeres diákok, zenetanárok a hangszereket megnézni, kipróbálni. Tesztelte a hangszereket ifj.Boross Mátyás, Banda Ádám, Kállai Ernő, Roby Lakatos, Lisztes Jenő, Jávorkai Sándor, Jávorkai Ádám, Nagy Ivett, Gabona Zoltán, Vörösváry Márton és még sok hangszeres művész, zenetanár és növendék.

 

Szeptember 15-én este 7 órakor kezdődött Roby Lakatos és együttese koncertje a Kamarateremben. Roby Lakatos hegedűművész Rácz Pál hegedűkészítő mester hegedűjén, Lisztes Jenő cimbalom művész Kovács Balázs cimbalomkészítő mester hangszerén játszott.

A terem teljesen megtelt nézőkkel, a siker óriási volt. A művészek gratuláltak a készítőknek. Koncert után fogadást adtunk a szponzorainknak és a művészeknek a kiállító terem előterében. Az estét a kiállított hangszereken Roby Lakatos, ifj.Boros Mátyás, Lisztes Jenő és Rácz Pál spontán koncertje, igazi örömzenélése, muzsikálása zárta.

 

Szeptember 16-án délelőtt a Hangzásverseny előkészületei folytak, zeneiskolások, zenészek, zenetanárok és sok kíváncsi vendég és hangszerkészítő érkezett a kiállításra és a 3 órakor kezdődő programra, a terem teljesen megtelt. A hangzásverseny a Színházteremben volt, aminek színpadára, a függöny mögé a kezdést megelőző percekben kerültek elhelyezésre a versenybe Szecsődi tanár úr által kiválasztott hegedűk, 3 olasz és 3 magyar.

Mindent dr. Deák Józsa közjegyző asszony kontrolált.

 

A „Magyar-Olasz Hegedűk Hangzásversenye” program moderátora Semmelweis Tibor tiszteletbeli elnökünk volt, az egész műsort a Bartók Rádió rögzítette.

A műsor az alábbi volt:

  1. Szőke Zoltán és Gáspár Tamás kürtművészek,

közreműködik Zentai Katalin zongoraművész

Műsor: Telemann: F-dúr Szvitt

2. Hangzás verseny,  előadó Szecsődi Ferenc hegedűművész,

                                          zongorán kíséri Benedekfi István zongoraművész

Műsor:

1. hegedű: Kodály - Szigeti: Intermezzo a Háry János c. daljátékból

2. hegedű: Hubay: Románc és Bújócska

3. hegedű: Hubay: Nászmenet

4. hegedű: Benedekfi István: Scherzo

5. hegedű: Hubay: Maggiolata

6. hegedű: Popper - Hubay: Tarantella

  1. Jávorkai Sándor hegedűművész és Jávorkai Ádám csellóművész

Műsor:

Handel-Halvorsen: Passagaglia (duo)

Cassado Suite: (szolo csello)

Ernst: A nyár utolsó rózsája

Dubrovay László: Duó hegedűre és csellóra

  1. Banda Ádám hegedűművész, közreműködik: Soós Orsolya zongoraművész

Műsor:

Hubay: Preghiera

Sarasate: Cigánydalok

 

Miután Szecsődi Ferenc hegedűművész bemutatta a hat különböző hegedűn a műveket a kiosztott szavazócédulán szavazott a közönség. A koncert tovább folytatódott, és ez alatt elkészítettük a szavazatok összeszámlálását. A szavazásról ”TÉNYTANUSÍTVÁNYI JEGYZŐKÖNYV” készült, amelyet felteszünk a honlapunkra a dokumentumokhoz.

A hangzásverseny eredményét, a hegedűk sorrendjét a pontszámokkal Semmelweis Tibor ismertette. Ez alapján az elhangzó művek sorrendjében bemutatott hegedűk pontszáma: Horváth Pálé 501, Stefano Coniaé 610, Gio Batta Morassié 671, Guminár Tamásé 689, Simeone Morassié 660 és Holló Bence hegedűje 743 pontot kapott. A hangzásversenyt így tehát Holló Bence hegedűje nyerte.

A nyertes hegedűre szavazó nézők sorsoláson vettek részt, 3 néző 1-1 hangszerész címkés pezsgőt, katalógust, szórólapot, valamint 1db Kónya könyvet (Kónya Lajos felajánlása), 1 db dvd-t a budavári kiállításról (Guminár Tamás felajánlása) és 1 db desszertet kapott.

 

Szeptember 17-én és 18-án délután 4 órától szakmai beszélgetések kezdődtek zenészek és hangszerkészítők részvételével. Az együttműködő és problémamegoldó célzatú beszélgetéseket csütörtökön Blaszauer Róbert hegedűkészítő mester, pénteken Guminár Tamás hegedűkészítő mester vezette. A beszélgetéseken 12-15 fő vett részt.

 

 

Szeptember 19-én este 6 órakor Simplicissimus barokk koncert kezdődött. A Simplicissimus fiatal zenészekből álló együttes, kedvesen, fiatalos lendülettel, magas művészi színvonalon és szeretettel muzsikálnak barokk hangszereken. Sok nézőt vonzott a koncert, a kiállító terem szűknek bizonyult.

Itt is borkóstolóval zártuk az estét.

 

Minden fellépőnek a hét folyamán ajándékot adtunk: egyesületi címkés pezsgőt, címkés tasakban, katalógussal, szórólappal, hogy emlékeztessük a kiállításra és a Magyar Hangszerész Szövetségre.

 

Szeptember 20-án vasárnap délelőtt családi nap volt gyerekprogrammal.

Sok szülő, nagyszülő hozta el gyerekét, unokáját. Varga Balázs hegedűkészítő tagunk és menyasszonya Gadács Katalin pedagógus nagy szeretettel és ötletekkel készültek a programra, a gyerekek és a felnőttek is élvezték a foglakozást. A programot éneklés és zenélés zárta. Közben és egész délután is jöttek a vendégek, köztük sok zenész.

Hat órakor zártuk a kiállítás látogatását és bontottuk a berendezést. Hétfőn délelőtt a nagyobb hangszerek is elszállításra kerültek.

 

Sok visszajelzés érkezett, sokan gratuláltak a kiállításhoz, a szervezéshez, a programokhoz a vendégek, a zenészek, a szponzorok, a minisztériumi és fontos emberek részéről….

A Hangzásverseny programon részt vett – inkognitóban…- Gyenge Enikő EMMI kulturális menedzser, aki a milánói rendezvény kitalálója és beindítója volt, nagy elismeréssel gratulált e-mailben a kiállításhoz és rendezvényeinkhez.

Reméljük, hogy mindenkinek, aki részt vett benne, jó visszagondolni erre a kiállításra, sok élménnyel és tapasztalattal, hasznos kapcsolatokkal gazdagodott, és bízom abban, hogy eredményeket is hoz majd ez a rendezvény a későbbi munkájukban.

 

A kiállításról és a rendezvényekről készült fotókat albumokban tettük fel a honlapunkra.

Ahol kevés kép van, vagy aki úgy gondolja, van jó fotója, vagy nem jelenítettünk meg fontos eseményt és feltenné szívesen, az küldje el! Várunk még fotókat!!!

 

Tassyné Marika

 

titkár