Budapest, 2016. május 25., szerda (MTI) - Több nemzetközi versenyen - Milánóban, Pekingben és Amszterdamban - arattak sikert magyar vonókészítők az elmúlt hetekben.

A Giovanni Lucchi olasz vonókészítő mester emlékére első alkalommal megrendezett vonókészítő-versenyen mind a három dobogós helyezést magyar vonókészítő szerezte meg: az aranyérmet Etzler Bernd érdemelte ki, míg tanítványai közül Sziráki Tamás ezüstérmes, Nagy András pedig bronzérmes lett.
    Mint azt Etzler Bernd vonókészítő mester, a Magyar Hegedűkészítők Társaságának alelnöke az MTI-nek szerdán elmondta, a vonókat Cremonába kellett küldeni, ott zsűrizték, az eredményhirdetés pedig május 15-én volt Milánóban, ahol jelenleg is kiállításon láthatók a beküldött darabok.
    A hegedűvonóra kiírt olasz versenyen a vonókat iparművészeti és zenei minőségi szemszögből is zsűrizték. A vonókészítő zsűritagok egyebek mellett esztétika, kivitelezés, a munka tisztasága és az anyagválasztás szempontjai szerint értékelték a munkákat. A zenei zsűrizésnél zenészek próbálták ki a vonókat és ez alapján alkottak véleményt - ismertette a részleteket Etzler Bernd.
    A vonókészítő versenyt a 10. Nemzetközi Hegedűkészítő Verseny keretében rendezték meg, amelyen 12 ország százötven műhelyének mesterei mérettették meg magukat. A hegedűkészítő versenyen a zsűri tagja volt Rácz Pál aranykoszorús hegedűkészítő-mester, aki szerint a nemzetközi megmérettetéseken sorra elért sikerek bizonyítják a magyar hegedű, a magyar hegedűkészítés világszínvonalát.
    "Nemcsak a mesterhegedűkből, hanem a kézműveseiből is egyre kevesebb van már a világon, így Magyarországon is. Az egykori mesterek a háború után, majd 1956-ban kivándoroltak nyugatra, és ott öregbítették a magyar hegedűkészítők hírnevét, átörökítették tanítványaiknak a magyar mesterek nagy tradícióinak 200 év alatt felhalmozott tudását. Mára alig 10-15 világszínvonalú hegedűkészítő él hazánkban ezért nagyon fontosnak tartom, hogy a mi generációnk átadja a tudását a fiataloknak" - hangsúlyozta az MTI-hez eljuttatott közleményben Rácz Pál, aki korábban négyszer volt már dobogós a nemzetközi versenyen.
    Etzler Bernd felidézte, hogy néhány nappal a milánói verseny előtt a kínai fővárosban is sikert arattak. A Magyar Hegedűkészítők Társaságának alelnöke a 3. Pekingi Nemzetközi Hegedű- és Vonókészítő Versenyen hegedűvonójával és csellóvonójával is aranyérmet szerzett, brácsavonója pedig bronzérmes lett.
    Amszterdamban, az első Nemzetközi Darling Vonókészítő Versenyen május elején szintén díjazták Etzler Bernd hegedű- és brácsavonóját. Mint a vonókészítő mester elmondta, a verseny résztvevőiből álló ötfős zsűri - amelynek ő maga is tagja volt - kategóriánként egy-egy vonót díjazhatott. A zsűrinek - két francia és egy amerikai mester mellett - még egy magyar tagja volt Kovács Tibor személyében.
    Az olaszországi versenyre Nagy András bronzérmes vonóját a Zenetörténeti Múzeum nemrég megnyílt kiállításából kérték kölcsön, így a milánói bemutatkozás után oda fog visszatérni. Etzler Bernd, aki a tárlat kurátora is egyben, elmondta, hogy a magyar vonókészítés múltját és jelenét bemutató állandó kiállításhoz tavaly kezdte el összegyűjteni az egykori és mai magyarországi vonókészítők adatait, és mintegy 30 vonóból álló gyűjteményt sikerült létrehozni, amelyben nagyon érdekes darabok is megtalálhatók.

bse \ bsa

MTI 2016. május 25., szerda 19:44