Nyomtatás

Részletek

"Cseke László vagyok, 1960-ban születtem, Érden jártam iskolába és a családban elsőként én tanultam zongorázni. Az érettségiig életem nagy részét a zene és a sport töltötte ki. 1977-ben harmadikos gimnazistaként eldöntöttem, hogy hangszerkészítő leszek, még ez év őszén édesapám elhozott műhelylátogatásra a KOZMOSZ Szövetkezet zongorajavító műhelyébe, a Hajós utcába. 1978. szeptemberétől zongorakészítő tanuló lettem.

Gyorsan szembesültem azzal, hogy zenésznek nem vagyok elég tehetséges. Rövid időn belül eladtam hangszereimet és az értük kapott pénzből szerszámokat vásároltam. Nagyon megtetszett a műhely hangulata, a zongorák, pianínók nagy generáljavítását végeztük, valamint új cimbalmokat gyártottunk. Nagyon jó szakmai közegbe kerültem, és szerencsésnek mondhatom magam, hogy Kovács János zongorakészítő mestertől tanulhattam meg a szakmai fogásokat. Ebben a műhelyben a legrosszabb hangszerek javítását is elvállaltuk, magas szinten megtanulhattam az asztalos szakmának egy részét is. Politúroztunk, furnéroztunk, faipari gépeken dolgozhattunk. Pianínók, bécsi mechanikás, félangol mechanikás, angol mechanikás zongorák nagy generáljavítását végeztük. És természetesen felújított zongorák hangolását is mi végeztük el.
A műhelyben sokan dolgoztunk, tekintettel arra, hogy a zongora-cimbalom műhely mindig együtt volt, egyszerre több hangszer felújítása folyt, így sok munkafolyamatot kipróbálhattam és megtanulhattam. Itt készültek a méltán világhírű Hajós utcai cimbalmok is. Az itt dolgozó mesterek nagyon segítőkészek voltak.

Ez a műhely végezte az akkor Magyarország területére bejövő összes zongora és pianínó garanciális javítását, hangolását. Lehetőségem volt sokat utazni, eljutni az ország különböző területeire, zeneiskolákba, intézményekbe, és magán emberekhez egyaránt. Ezekben az években sikerült egy nagyon széles ismeretségi körre szert tennem.

1991-ben lettem műhelyvezető, 1992. júniusában mestervizsgát tettem zongorakészítő-, javító szakmából. 1993-ban a Budapesti Igazságügyi Szakértői Kamarába zongora szakterületen igazságügyi szakértő lettem és mind a mai napig folytatom ezt a tevékenységet, 2013. óta arany jelvényes igazságügyi szakértőként egyedüliként az országban.

Az eddig kereskedelemmel foglalkozó cégek megszűntek vagy átalakultak és mi is elkezdtünk kereskedelemmel foglalkozni, melyet nagy műhelyháttérrel meg tudtunk támogatni. Használt hangszerek adásvételével és azok rendbetételével, új kelet-európai pianínók, zongorák forgalmazásával kezdtük ezt a tevékenységet. 1995-ben megalapítottuk testvéremmel Cseke Gáborral saját cégünket az Opera Zongoratermet. Több márkával is foglalkoztunk, míg 2004. évben kizárólagos forgalmazói szerződést kötöttünk a Steinway & Sons zongoragyártó céggel, mely méltán a szakma csúcsát jelenti. Volt szerencsém sok zongoragyárat meglátogatni és több gyárban szakmai továbbképzésen részt venni. A legmagasabb színvonalú továbbképzést a hamburgi Steinway Akadémián szereztem.

Az Opera Zongorateremben a kezdő tanuló gyerekektől a legigényesebb koncerttermekig mindenkit ki tudunk szolgálni. Forgalmazzuk a Steinway Család hangszereit, a Steinway & Sons, Boston, Essex zongorákat, pianínókat, továbbá a Pearl River zongoragyár zongoráit, pianínóit R. Rinkmann, és Ritmüller márkanév alatt, valamint üzemeltetjük javítóműhelyünket, ahol zongorák, pianínók nagy generáljavítását is vállaljuk. Cégünk gyártja továbbá a méltán világhírű és legjobbként emlegetett cimbalmokat, forgalmazunk zongoraszékeket és mindenféle kelléket, javítóanyagot, mely a zongorák javításához szükséges.
Üzleteinkben megvásárolhatók kalapácsmechanikás Dynatone digitális zongorák is igen kedvező árfekvésben.

Az elmúlt évtizedekben igen széles ügyfélköröm alakult ki és a referenciáim sora végelláthatatlan. Természetesen a legbüszkébb az eladott koncertzongorákra vagyok, hiszen szerénytelenség nélkül elmondhatom, hogy az összes nagy magyarországi koncerthelyszínen a tőlünk vásárolt zongorákat használják a művészek. Lehetőségeinkhez képest mindig támogatunk fiatal, tehetséges zongoristákat.
Nagyon boldog vagyok, hogy fiam is ezt a szakmát folytatja tovább, és hogy egy zongorás dinasztia alapjait nekem volt szerencsém letenni.
Fő célom az, hogy a magyarországi igen tehetséges zenészeket nagyon jó minőségű hangszerekkel és munkával tudjuk kiszolgálni."

Kapcsolat

1065
Budapest
Hajós u. 25.
Magyarország
Weboldal: zongora.info
Cseke László