Nyomtatás

Részletek

Baráti Kristóf nem csak generációjának, de több generációnak is legtehetségesebb hegedűművésze. Igazi szólista!

Ida Haendel

Baráti Kristóf Budapesten született, de gyermekkorának jelentős részét Venezuelában töltötte. Öt évesen kezdett hegedülni és nyolc évesen mar szólistaként szerepelt Venezuela vezető zenekaraival. Tizenegy évesen meghívást kapott Montpellier-be, ahol szólóestet adott a "Festival de Radio France" keretein belül.

Tanulmányait fiatal tizenévesként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a Különleges Tehetségek Osztályán folytatja, Tátrai Vilmos és Szenthelyi Miklós tanitványaként. Ebben az időszakban megnyeri az olaszországi "Lipizer" versenyt és második helyezett lesz a párizsi "Long-Thibaud" versenyen. Baráti Kristóf karrierje új fordulatot vesz, amikor 1997-ben a "Queen Elisabeth" versenyen a legfiatalabb döntősként harmadik díjat, valamint közönség-díjat kap.
Ez után a siker után Eduard Wulfson irányításával Baráti Kristóf újragondolta hegedűtechnikáját. Wulfson azt a tudást adta át, melyet Milsteintől, Menuhintól és Szeryngtől kapott.

Baráti Kristóf olyan karmesterekkel szerepelt együtt, mint Kurt Masur, Yoel Levi, Marek Janovski, Jiri Belohlavek, Jurij Basmet, Jurij Temirkanov, Andrew Manze, Kocsis Zoltán, Fischer Iván és Eiji Oue. Olyan kamarezenei partnerekkel dolgozott együtt, mint Natalia Gutman, Mario Brunello, Boldoczki Gábor, Evgeniy Koroljov és Michel Portal. 2009-ben és 2010-ben felvette Paganini első két hegedűversenyét és Bach hat szólószonátáját és partitáját a Berlin Classics kiadónál.
Baráti Kristóf több, az utóbbi években szerzett díjjal is büszkélkedhet: 2006-ban elnyerte az Elba Festival Legjobb előadó díját, 2009-ben megkapta a fiatal művészgeneráció számára Magyarországon elérhető egyik legjelentősebb elismerést, a Junior Príma díjat, valamint 2010 októberében megnyerte a moszkvai VI. Nemzetközi Paganini Hegedűversenyt, mely a világ egyik legrangosabb hegedűversenyének számít.

Baráti Kristóf a "Lady Harmsworth" nevet viselő, 1703-ban készített Stradivari mesterhangszeren játszik, a chicagói Stradivari Society jóvoltából.

Kapcsolat

Magyarország
Weboldal: kristofbarati.com
Baráti Kristóf