Világra jött az ISONOS

Az Isonost Mandel Róbert készítette, segítségére volt Vadas György asztalosmester

 

Új hangszer született e világra és március 28-án, szombaton 17 órakor sor kerül első nyilvános megszólaltatására az Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplomban. (VI. ker., Király u.- Nagymező u. sarok). De honnan is ez a furcsa név: isonos?

Az iszón a görög-bizánci éneklésben nagyon fontos szerepet játszó, hosszan tartó, lassan mozduló, a végtelenséget és a transzcendenciát idéző basszus énekhang, amely zeneileg mindig a dallamhoz simul. (Illetve a dallam őhozzá…) Mandel Róbert és Bubnó Tamás beszélgetése nyomán – amelyet az egyik szentefrémes koncert után folytattak két évvel ezelőtt – vetődött fel a kérdés: vajon a mély férfihangok iszón-éneklése megjeleníthető-e, leképezhető-e egy instrumentumon. Pár héttel utána Mandel telefonon jelezte Bubnónak: fejében kész az a hangszer, ami képes erre, s már nevet is talált neki: isonos.

Mellékelünk néhány fotót, amelyen megtekinthető ez a furcsa instrumentum, amely külalakját tekintve is szép és sokat ígér, s hangja is zengő, telt és mégis átható.

Első megszólalásának ideje és helye sem véletlen: ezen a napon jött világra 500 évvel ezelőtt Ávilában Szent Teréz, aki a terézvárosi plébániatemplom védőszentje, nagy misztikus, a Sarutlan kármelita rend alapítója, Spanyolország patronája. A belső várkastély címmel a tiszteletére összeállított misztériumjáték kerül bemutatásra (ez egyik leghíresebb könyvének a címe) a Szent Efrém Férfikar, a Budapesti Énekes Iskola, Rajk Judit, Mandel Róbert és Mezei János közreműködésével, Bubnó Sarolta, Bubnó Hedvig és Mohai Gábor narrációjával, Bubnó Tamás művészeti irányításával.